top of page

2021-2025

2021

En el segon any de la pandèmia, un Mercader, en este cas com a president de la Federació, José Gabriel Piera, va reprentar el rei Gaspar. Després de mesos d’incertesa, arribàrem al mes de setembre on havíem de decidir si féiem unes festes reduïdes en les dates habituals o  s’intentaven fer completes a finals d’octubre. Optàrem per la segona opció. Jordi Palomares es donà d’alta en la filà. 
En l’entrà desfilàrem amb el nostre trage oficial, amb llances, escuts... i mascareta!!! Mini Carvi es va estrenar portant l’estendard de la filà i traguérem l’elefant que ens donà la falla Hernán Cortés que havia tret en 2020 en la cavalcada fallera. Ángela Peris va muntar en ell. Vicent Vañó ens ajudà “guiant” l’elefant junt a Pepi Lorenzo i Ana Martínez. Per la nit, l’elefant s’apuntà a la festa. 

2022

Per fi la vida torna a la realitat i la filà seguix creixent. S’apunta un històric de la festa com Bernardo Hurtado “el Xato” i el seu cosí Rafa Calafat amb la seua dona Amparo Casterà; quatre xiques que en principi volien crear una filà: Rosa Martínez, Merce García, Reme Gómez i Elisa Llinares qui desgraciadament ens deixà en juny, Fran Millán i Aylan Ribera.  També les filles de Jose Jardín, Andrea i Aroa, sa mare Paqui Ull i son tio Toni Parra; Edu, el germà de Jordi Palomares; la dona de Bernat Iñigo, Pepi Vidal i Pura Santacreu i tornà Agustín Navarro. Sumàrem també alguns babys: Paola Salom, Ferran Martínez i Hugo Chordà que s’unien a Vero Carvillo. 
L’any fester el començàrem participant en el concurs aficionat de l’Espardenyà, poc abans de Falles, on aconseguírem un dels cinc que s’atorgaren. En maig desfilàrem per primera volta a El Perelló i un any més a Picassent. El 5 de juny faltà Elisa Llinares a qui homenatjàrem en festes. En juliol acudírem a la cita que la Covid va impedir en 2020, la Sultania dels Pirates Barbarescos de Novelda i quatre festers feren de guardians al mercadet dels Moros Mercaders de la Vila Joiosa. Visquérem un preciós concert de Mara Aranda i estiguérem en la inauguració de l’exposició de Jaume I a la Casa de la Cultura. Acabàrem el mes de juliol desfilant a Navarrés amb dos esquadres. 
Setembre el començàrem obrint fronteres, mentres festers de la penya Canari s’estrenaren a Riba-roja, els Al Jazirins desfilaren a Almàssera. Fernando Martínez i Fran Millán ens representaren a la celebració dels 200 anys de la comparsa Moros Vells de Petrer. 
Les dones s’organitzaren en la filà Alfaiates, nom provinent de l’àrab alHayyát, que significa sastre o cosidores ja que elles es crearen el trage femení amb un jupetí més curt, una nova camisa, cinturó de cuiro negre i falda verda amb un frontal en negre i una lluna platejada. 
La gran quantitat de festers va obligar a dividir-se en esquadres: Alfaiates tingué a Bernat Iñigo de cap i estrenaren turbant. Altres es nomenaren Al-Jazirins amb Samuel Salom com a cap i una tercera filà, Al-Batu (els ànecs) que va ser la millor esquadra mora de l’entrà junt a David Chordà com a millor cap. 
L’exercici acabà amb una remullada entrada a Carcaixent i el nostre homenatge a Jaume I el 9 d’octubre. 

2004

En la 2a edició de les festes s’incorporen nous membres de la falla: Bernardo Llorca, Luis Agut, David Ríos i Enrique Montalvà. Amb ells desfilen Jaume Navarro, Edu Expósito, Juan García, Antonio Ripoll, Carlos Correal i Ximo Gomis, amb Fernando Vera de caporal.

2023

Comencem l’exercici estrenant uns gorrets de Pare Noël verds en el sopar de Nadal. El 27 de febrer se’ns anà una enciclopèdia de la festa, Bernardo Hurtado “el Xato” que tornà als Moros amb la nostra filà. El 10 de març Miguel Tudela és elegit com a 3r president dels Mercaders. Inés Sellés entrà a la filà en la primera reunió que férem a la seu de la penya Valencianista que ens va cedir Juan García “Carrucha”. Pura Santacreu organitzà el segon concurs de dibuix de la festa. El 17 de juny celebrem amb un dinar el nomenament de Jose Gabriel Piera com a Sultà 2024. 
Huit anys després de que iniciàrem la participació de les filaes en la barra de Sant Bernat, tornàrem a dur-la per obtindre recursos. En este exercici sols desfilàrem a Llaurí en agost i a Carcaixent després de festses. 
En l’entrà desfilàrem amb els trages oficials i arrassàrem. David Chordà fou el millor cap per quinta volta, la Penya Canari fou la millor esquadra mora i la Unió Musical de la Pobla Llarga, la millor banda dels dos bàndols.
Acabàrem l’exercici amb l’actuació de Raúl Antón davant 300 persones al Casal Fester i el 3 de novembre, Miguel Tudela va dimitir com a president de la filà.  

 

2024

El 18 de novembre, Pepi Lorenzo Leal es convertix en la primera presidenta de la filà. Per primera volta en la festa dels Moros i Cristians d'Alzira hi hagué dos càrrecs. Bernat Iñigo i Amparo Casterà es convertixen en Sultà i Sultana de la festa. Es presentà el logo de la Sultania, dissenyat per Pepi Lorenzo i la nova web: mercaders.morosicristiansalzira.com. 

bottom of page